Tipy k výběru a nákupu

Určitě už se těšíte, jak si kávu připravíte, zavoní Vám celým bytem nebo kanceláří a usrknete první doušek..  Aby byl Váš zážitek dokonalý, máme pro Vás pár tipů k výběru, nákupu a uschování kávy. 

1. Jakou si mám vybrat? 

Všechny naše kávy mají jednu společnou vlastnost: NEJSOU KYSELÉ. V naší rodině kyselé kávy rádi nemáme, tak je ani nenabízíme. Jinak je ale mezi našimi kávami řada rozdílů, mají své odlišné charakteristiky, které jsme se snažili poctivě popsat u každé z nich. A rádi Vám případně poradíme, stačí zaslat dotaz. 

I když si někteří lidé myslí něco jiného, můžeme Vás ujistit, že 100% Arabica neznamená ještě chuťově nejlepší káva. Kávy Arabica jsou obecně jemnější, ale také mírně kyselejší. Možná s námi budete souhlasit, že synonymum pro dobrou kávu je káva italská - a v té najdete nejčastěji minimálně 20-30% Robusty. Robusta totiž dává kávě tělo, hořkost a také více kofeinu. 

ALE nejvíc záleží na tom, JAKÉ Robusty a JAKÉ Arabiky v dané kávě jsou.  Chuťově nejlepší kávy jsou totiž  "blendy" tedy mixy  4-5 jednodruhových káv. Díky "blendingu" můžete totiž kávu perfektně vyladit do požadovaného profilu. A to je náš cíl - všechny naše kávy jsou proto zásadně mixy vyladěné určitým směrem - například k větší plnosti, jemnosti, kontrastu, hořkosti, delšímu dozvuku, aby se více hodila ke sladkému atd.

Doporučujeme vyzkoušet třeba 2-3 naše kávy v menším balení 250g balení a teprve až najdete tu "svoji",  objednejte si výhodnější 1kg balení.    

2. Zrnková nebo mletá? 

Zásadně doporučujeme pořídit si vlastní mlýnek a kávu mlít vždy až před přípravou. Jakmile se káva umele, aromatické oleje se dostanou "na vzduch" a začnou oxidovat. Na vzduchu mletá káva "zvětrá" prakticky během jednoho dne, proto je potřeba ji vždy uchovávat v dobře uzavřené, nejlépe vzduchotěsné nádobě.

Nicméně pokud se na mlýnek teprve chystáte a nemáte jak kávu umlít, můžete si u Kaffáča vybrat variantu "250g MLETÁ" a my Vám kávu umeleme (1kg balení nemelem, to by byla opravdu škoda).  Určitě ale mletou kávu vždy doma uschovávejte ve vzduchotěsné nádobě !!!!! 

Pokud se rozhodnete pro mletou, napiště do poznámky jak ji chcete umlít. Jestli s tím nemáte mnoho zkušeností, můžete se řídit následujícím doporučením 5ti stupňů hrubosti mletí. Máte-li odzkoušenou "jemnější stupnici", není problém - náš profi mlýnek Sencor s kónickými kameny zvládá 15 stupňů hrubosti mletí čili  Váš požadavek může být třeba  "Mletí na stupeň 6"  což je stejné jako  "Jemně mletá 3" a  bude to pro nás znamenat poslední stupeň "jemného" mletí před "středním" a na mlýnku nastavíme 6. 

Jak si umít kávu pro různé druhy přípravy:
  1. Extra jemně mletá (vhodná pro přípravu kávy v džezvě a na zalévanou kávu, "turka")
  2. Jemně mletá (pro klasické espresso a Aeropress s rychlejší přípravou kolem 1 min)     
  3. Středně mletá (pro drip tj. filtrovanou kávu nebo Aeropress se střední dobou přípravy tj. 2-3 min.)     
  4. Mírně hrubě mletá (příprava metodou Mopkka konvička, Chemex nebo Aeropress 3min a více)
  5. Hrubě mletá (příprava ve French press)

 

3. Jak kávu uschovat

Jedno moudré pravidlo říká "12/12/12'".  Tedy: zelenou kávu upražit do 12 měsíců, praženou kávu spotřebovat do 12 dnů a mletou kávu do 12 hodin. Nemusíte samozřejmě být až tak ortodoxní, ALE pár zásad je dobré dodržet:

Zásada č.1:  Kávu uschovávejte pokud možno co nejkratší dobu (tedy: nakupujte si kávu na pár týdnů, ne na půl roku)

Zásada č.2:  Pražená káva nemá moc ráda vduch - i nemletou (zrnkovou) kávu je proto potřeba uschovávat v dobře uzavřeném obalu nebo ji přesypat do uzavíratelné sklenice či dózy.  

Zásada č.3:  Mletá káva na vzduchu rychle ztrácí vše podstatné - tedy hlavně vůni a chuť. Pokud si kávu kupujete mletou a nebo si ji namelete trochu víc než hned spotřebujete, určitě si pořiďte vzduchotěsně uzavíratelnou sklenici či dózu. 

 

Věříme, že Vám naše tipy pomohly a rádi přidáme další, když nám napíšete. No a teď si jdeme dát "kafíčko" - psát o kavě bez kávy zkátka nejde.....